Kleine momenten van geluk, als alles samen komt in één volmaakte foto!

Wat bezielt je om voor zonsopkomst op te staan, een warm bed te verlaten, kilo’s apparatuur in je tas te proppen om vervolgens uren lang door verlaten duinen te dwalen? Iedereen die regelmatig met een camera de natuur intrekt, weet het: natuurfotografie is een verslaving. Het is een passie die je met huid en haar opvreet. Als verzamelaars van bijzondere ervaringen proberen we de schoonheid van de natuur te vangen in beelden. In een omgeving die zich nooit laat temmen, streven we naar een onbereikbare perfectie. Naar kleine momenten van geluk, als alles samen komt in één volmaakte foto!

Noord-Hollandse kust als achterruin

Al meer dan 15 jaar struin ik de Nederlandse kust af. Op zoek naar fascinerende landschappen, zeldzame planten en onverwachte ontmoetingen met bijzondere dieren. Genieten en ontspannen staat voorop, daarna komt de foto. Alleen door jezelf over te geven en je te verliezen in de omgeving, lukt het om de natuur te ontrafelen en vast te leggen. Althans, dat is mijn overtuiging. Vanuit mijn woonplaats Beverwijk ligt een groot deel van de duinen en kust binnen handbereik. Mijn ‘achtertuin’ is het Noordhollands Duinreservaat, maar ik zoek graag nieuwe gebieden op. Hoofdzakelijk fotografeer ik in de provincie Noord-Holland; van de Amsterdamse Waterleidingduinen in het zuiden tot het betoverende waddeneiland Texel in het noorden.

”Ik vind de vroege ochtend het allerbeste moment om foto’s te maken. Dan is het vaak nog heerlijk rustig in de natuur. De natuur ontwaakt langzaam en de dag is nog vol beloftes.”

Uitzicht vanaf duintop over lagen mist tussen duinen tijdens zonsopkomst in het Noordhollands Duinreservaat bij Egmond aan Zee.

Eindeloze inspiratie

De natuur is een onuitputtelijke bron van ontdekkingen. Er zijn zo ontzettend veel soorten, gebieden en gebeurtenissen dat zelfs de meest doorgewinterde natuurliefhebber het nooit zal lukken om ze allemaal te ervaren. Daar heb je meerdere levens voor nodig. Met elke foto die je neemt en wandeling die je maakt, worden de geheimen van de natuur iets meer onthuld. Maar als geheel is ze ongrijpbaar. Gelukkig maar! Ik probeer alles wat me opvalt vast te leggen, maar ik ken mijn beperkingen. Voor het fotograferen van zoogdieren en vogels heb ik simpelweg niet de noodzakelijke apparatuur en nog belangrijker…het geduld. Mijn specialismen zijn landschapsfotografie en macrofotografie. Vaak vanuit een grafische invalshoek, waarbij ik zorgvuldig rekening hou met vlakverdeling, kleurcontrast en patronen. Soms plan ik zorgvuldig welke onderwerpen ik wil fotograferen, maar het liefst laat ik me onderweg verrassen.

”Foto’s zijn voor mij herinneringen aan speciale  momenten in de natuur. Als ik een beeld terugzie, dan kan ik die dag helemaal weer voor me halen en alle gevoelens die erbij hoorden.”

Ronald van Wijk

Ronald van Wijk is natuurliefhebber, fotograaf en werkzaam als marketeer bij Landschap Noord-Holland. Vanuit zijn woonplaats Beverwijk reist hij de Nederlandse kust af, op zoek naar grootste landschappen en intieme close-ups.

Portfolio

Waar land en zee elkaar ontmoeten

Mensen die aan de kust wonen, zullen het herkennen: ik kan niet zonder strand, duinen en zee. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met wie ik ben en waarin ik mijn geluk vind. Voor het maken van natuurfoto’s is de kust een paradijs. Waar land en zee elkaar ontmoeten is de natuur vaak op haar mooist. Nergens kun je een storm of zonsondergang zo mooi fotograferen als op het strand. In de duinen groeien meer planten dan waar dan ook. En de Wadden….tja, dat hoef ik natuurliefhebbers niet eens uit te leggen. Het is Unesco Wereld Erfgoed, dat spreekt voor zich. Ik kan alleen maar hopen dat deze liefde voor kust en duinen tot uitdrukking komt in mijn foto’s. Dat andere ‘kustfanaten’ zich herkennen in de optelsom van mooie avonturen en ontmoetingen die elke dag weer buiten op ons wachten.

“Ik heb een zwak voor grote, woeste stormen aan de kust. Als zand en water niet te temmen zijn. Ik hou ervan om op te gaan in het geweld van de natuur.”

Donkere wolken boven een grote kerf in de zeeduinen van het Noordhollands Duinreservaat op het strand van Heemskerk.

Zoektocht naar eigen stijl en identiteit

Er is niet veel nodig om een goede natuurfoto te maken. Het is simpelweg een kwestie van naar buiten gaan en je laten inspireren. Ik zal niet ontkennen dat de juiste camera, een vlijmscherp objectief en veelzijdig statief het leven in het veld een stuk aangenamer maken, maar apparatuur is niet langer bepalend. De twee belangrijkste ingrediënten zijn: grenzeloze waardering voor de natuur en een flinke dosis creativiteit om doodnormale zaken fascinerend in beeld te brengen. Natuurfotografie is een eindeloze zoektocht naar je eigen stijl en identiteit. Dus zet die wekker, ga naar buiten en maak er een mooi avontuur van!

Apparatuur

Nikon D800E, Nikkor 50mm f/1.8 G, Nikon 14-24mm AFS f/2.8 G ED, Nikon AF 200mm f/4.0D IF-ED Micro, Sigma 300mm F2.8 IF EX APO DG HSM, Benro statief 8X Carbon C4770T en balhoofd B4